Tarihçemiz

14.01.2014 1756

okul

 

Önemli turizm merkezlerimizden olan Ayaş (veya antik ismiyle: Elaiussa Sebaste), Erdemli´nin yeni kasabalarından biridir. Erdemli ´ye 15-19, Mersin´e 57 km mesafededir. Yaz aylarında büyük bir canlılığın yaşandığı kasabaya, ulaşım minibüslerle sağlanmaktadır. Kasabada taşıma kooperatifi olduğu için ulaşım problemi yoktur. Günün her anında Mersin, Erdemli ve Silifke´ye ulaşmak mümkündür.

 

  Ayaş, tarih içinde Romalılar ve Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar´ın hakimiyetinde kalmış yerleşim bölgesidir. Yapılan kazılarda buraya yerleşimin M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğunu gösteriyor. Tarih içinde zeytincilikte büyük bir gelişme göstermiş ve zeytin yağı merkezi olmuştur.

 

  Ayaş kasabasında adım atılan her yer tarihi dokuya sahiptir. Bugün, Ayaş´taki ören yerlerinde kalelere, kiliselere, sarnıçlara, su kemerlerine, kaya mezarlarına, anıt mezarlara ve lahitlere rastlanılmaktadır.

 

  Ayaş ilk okulu 1954 yılında eğitim ve öğretim yılında merdivenli kuyu mahallesinde açılmıştır. Daha sonra kumkuyu, Yemişkumu ve Çanakçı Mahallelerinde okullar açılmıştır. 1979 yılımda Merdivenli kuyu mahallesinde Ortaokul açılmıştır. Ortaokulun açılması ile Merdivenli kuyu, Kumkuyu, Yemişkumu ve Çanakçı mahallelerindeki ilkokulu bitiren öğrenciler öğrenimlerine Ayaş Ortaokulunda devam etmişlerdir.

 

  1997 yılında Merdivenlikuyu mahallesindeki Ayaş İlkokulu ile Ayaş Ortaokulu  birleştirilerek İlköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Diğer Mahallelerdeki okullar taşıma kapsamına alınarak tüm öğrenciler Ayaş İlköğretim okulunda toplanmıştır. Böylece öğrenciler birleştirilmiş sınıf uygulamasından kurtulmuştur. İlköğretime geçilince okul binası yetersiz kalmıştır. Yeni bir okul binasına ihtiyaç duyulmuştur.

 

  2001 yılında Ayaş İlköğretim okulu yeni binasının yapımına yemişkumu mahallesinde ana yola 1 Km mesafede şimdiki yerinde yapımına başlanmıştır. İnşaat hızla tamamlanarak 2001-2002 Eğitim-Öğretim yılında hizmete girmiştir. Okulumuzun yaklaşık  11.000 m2  yerleşim alanı vardır.

 

  2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında  zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması nedeni ile  İlköğretim  Okulu Ayaş İlkokulu ve Ayaş Ortaokulu olarak ayrılarak aynı binada Eğitim-Öğretime devam etmektedir.

 

  Okul binasının tek olması nedeni ile ilkokul  binanın zemin katında 6 derslikte  , ortaokul  1.katta 5 derslikte  eğitim öğretime devam etmektedir. Ayrıca  iki  anasınıfı bulunmaktadır.

 

  Halen 1 müdür, 1 müdür yardımcısı  , 6 sınıf öğretmeni , 2 okulöncesi öğretmeni , 7 branş öğretmeni , bir personel ve ilkokul ortaokul 257 öğrencisi ile eğitim öğretime devam etmektedir.